ZDROWIE URODA RODZINA

Zbawienne działanie kawy

Zaczynając dzień od małej czarnej należy pamiętać że kofeina może spowodować nieznaczne zmniejszenie szansy na zajście w ciążę, jednak nie powoduje niepłodności, nie opóźnia poczęcia, ani przyjścia na świat dziecka.

Kobieta w ciąży może pić dziennie około dwóch filiżanek kawy bez szkody dla swojego zdrowia. Kawa nie jest zalecana osobom z zaburzeniami psychicznymi i problemami emocjonalnymi, ponieważ może powodować obniżenie nastroju.

Wpływa korzystnie na trawienie i krążenie, dotlenia organizm. Jest moczopędna, dlatego pomaga wypłukiwać z organizmu szkodliwe substancje. Napój ten zawiera pobudzający alkaloid kofeinę obecnie dostępne są na rynku kawy nie zawierające tego związku - kawy bezkofeinowe.

Kofeina działa pobudzająca na układ nerwowy, ułatwia i przyśpiesza proces myślenia. Znosi uczucie zmęczenia zarówno psychicznego jak i fizycznego.

Wraz z przeciętną filiżanką kawy spożywamy około stu pięćdziesięciu miligramów kofeiny. Dobrze zaparzona kawa oddziałuje na 3 spośród 5 naszych zmysłów. Z pomocą tych zmysłów aktywizuje układ nerwowy, oddechowy i trawienny. Biologiczne oddziaływanie kawy jest dłuższe i silniejsze u osób pijących kawę regularnie kilka razy dziennie. Kofeina działa szczególnie na układ nerwowy - zwiększa ukrwienie i przywraca jasność myślenia. Poza tym, że jest praktyczna, a to pożądana cecha, u każdej z dam, to tak naprawdę kochamy ją też, za jej zapach. Bywa niebezpieczna tylko w bardzo dużych dawkach (dziesięć gramów = odpowiednik prawie stu filiżanek espresso). Średnią dawka dla dorosłego jest od trzystu do czterystu miligramów dziennie czyli cztery filiżanki espresso przygotowanego z Arabiki. Mała filiżanka w ulubionej wersji, co dnia, albo kilka razy dziennie? Jak się okazuje jak najbardziej, dawkowana z umiarem, poprawi koncentrację, ożywi ospały umysł, działając regulująco i stymulująco na system sercowo-naczyniowy. Polepsza pamięć, zmniejsza czas odpowiedzi na zewnętrzne bodźce (refleks) a nawet jak mówią najnowsze badania ma pozytywny wpływ na humor. Picie jednak zbyt dużych ilości kawy może być niekorzystne dla zdrowia.

Historia kawy

Owoce kawy wykorzystywane były już w I tysiącleciu. Owoce kawowca są podobne do wiśni. Ale nie owoce są tu interesujące, ale ich pestki. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnoczerwony, ich miąższ jest słodki i zawiera zwykle dwa ziarenka okryte twardą łuską - tzw. pergaminem, pod którym jest jeszcze wewnętrzna osłonka zwana srebrną skórką. Dojrzewają ok. 9 miesięcy. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, ale nie uprawiano. Zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się na całym Bliskim Wschodzie, świecie islamu kawa dość szybko zdobyła dużą popularność. Pobudzające właściwości bywały obiektem krytyki religijnych. Europa poznała kawę w 1592 r. dzięki włoskiemu botanikowi i lekarzowi. Po raz pierwszy kawa do Europy została przywieziona z Turcji. Obecnie kawa jest najpopularniejszym na świecie napojem oprócz wody. Dopóki nie było możliwości pakowania kawy próżniowo, mielenie i pakowanie zawsze łączyło się z utratą olejków aromatycznych. Jednak nadal jeśli nie ma innej potrzeby koneserzy mielą tylko tyle ile potrzebują w danej chwili.

2006 plastmed.pl
Osoby online: 4
Zdrowie ile Cię trzeba cenić ten tylko się dowie co Cię stracił...