ZDROWIE URODA RODZINA

Wodzianka - przepis na sporządzenie

Bardzo popularna stała się ostatnio zupa wodzianka która jest regionalną zupą śląską. Głównym składnikiem zupy jest gorąca woda a także czerstwy chleb oraz inne składniki zalewane wodą. Zupę wodziankę przyrządza się bardzo prosto, sama nazwa wskazuje że składa się głównie z wody. Sporządza się ją poprzez zalanie suchego chleba przetrzymanego od dwoch do trzech dni od zakupu w suchym miejscu wywarem rosołowym lub wrzącą wodą przyprawioną bulionem z dodanym czostkiem drobno posiekanym i rozgniecionym z solą. Przed spożyciem dodajemy smalec lub masło. Wodzionka jest też czasami spożywana z bratkartoflami, czyli pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki porzebne do przygotowania wodzianki:

  • 4 kromki kilkudniowego suchego chleba
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub smalcu sól
  • przyprawa maggi


Aby przygotować wodzionke zagotuj litr wody. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj i wymieszaj z solą. Weź chlebuś i pokrój w dużą kostkę. Z kolei przygotowane składniki rozdziel równomiernie do czterech głębokich talerzy, następnie zalej wrzątkiem, potem dodaj tłuszcz (smalec lub masło), przypraw do smaku maggi. Ugotowaną zupę podawaj samą lub z ziemniakami ugotowanymi i odsmażonymi z cebulką.

Wodzionka wykonywana zgodnie z 'tradycyjną recepturą', zawiera boczek pokrojony w kostki, usmażony na patelni, tak żeby powstały skwarki. Czosnek zagniata się z solą, a czerstwy chleb kroi i dokłada czosnek, zalewając wszystko skwarkami z tłuszczem, a następnie gorącą wodą.

W Niemczech znana jest jako Wassersuppe (Wasser - woda i Suppe - zupa), jednak nie jest to zupa o dokładnie tej samej recepturze.



2006 plastmed.pl
Osoby online: 4
Zdrowie ile Cię trzeba cenić ten tylko się dowie co Cię stracił...