ZDROWIE URODA RODZINA

Domowe sposoby na bigos

Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej i litewskiej potrawa z kapusty i mięsa, prawdopodobnie "importowana" do Polski przez króla Władysława Jagiełłę, który serwował tę potrawę w czasie organizowanych przez siebie polowań.

Sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian jest sporo. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy.

Prawdziwy bigos to jednak dużo więcej niż resztki wędlin z kapustą. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej, czasami w jego skład wchodzi jedynie kapusta kiszona a czasami, chyba dużo częściej, kapusta mieszana. Można również przygotowywać bigos jedynie za słodkiej kapusty, należy dodać wówczas kwaśne jabłka dla poprawienia smaku.

Mięsa dodawane do bigosu to głównie różne pieczenie, na przykład cielęca, wieprzowa, drób pieczony i różnego rodzaju wędliny. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Nie należy również zapominać o przyprawach, które doskonale podnoszą smak bigosu. Na ogół dodaje się listki laurowe, ziele angielskie, majeranek i suszone grzybki ale są też osoby, które nie wyobrażają sobie tej potrawy bez śliwek lub powideł śliwkowych. Czasami spotyka się również dodatek w postaci rodzynek. Dla wielu smakoszy bigosu nieodzownym dodatkiem jest kieliszek czerwonego wina, dodany pod koniec podgrzewania.

Bigos to pole do popisów kulinarnych dla każdego, można eksperymentować z doborem składników i proporcjami miedzy nimi. Niewielka zmiana składników powoduje, że potrawa ta za każdym razem smakuje inaczej. Takie niewielkie eksperymenty w Twojej kuchni mogą sprawić, że ugotujesz niepowtarzalną i co najważniejsze własna wersję bigosu.

Mięsa dodawane do bigosu to głównie różne pieczenie, na przykład cielęca, wieprzowa, drób pieczony i różnego rodzaju wędliny. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Nie należy również zapominać o przyprawach, które doskonale podnoszą smak bigosu. Na ogół dodaje się listki laurowe, ziele angielskie, majeranek i suszone grzybki ale są też osoby, które nie wyobrażają sobie tej potrawy bez śliwek lub powideł śliwkowych. Czasami spotyka się również dodatek w postaci rodzynek. Dla wielu smakoszy bigosu nieodzownym dodatkiem jest kieliszek czerwonego wina, dodany pod koniec podgrzewania.

Bigos to pole do popisów kulinarnych dla każdego, można eksperymentować z doborem składników i proporcjami miedzy nimi. Niewielka zmiana składników powoduje, że potrawa ta za każdym razem smakuje inaczej. Takie niewielkie eksperymenty w Twojej kuchni mogą sprawić, że ugotujesz niepowtarzalną i co najważniejsze własna wersję bigosu.



2006 plastmed.pl
Osoby online: 8
Zdrowie ile Cię trzeba cenić ten tylko się dowie co Cię stracił...